ГРАЂАНИ ЗАБРИНУТИ НАКОН ИЗВЕШТАЈА ИНСТИТУТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ
26.03.2015

ГРАЂАНИ ЗАБРИНУТИ НАКОН ИЗВЕШТАЈА ИНСТИТУТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

Извештај Института за јавно здравље о стању у поплављеном нишком насељу 9. мај забринуло је и мештане и општину Палилула. Како каже председник ове општине, анализе показују да постоји опасност од заразних болести, због чега још једном апелује на градски Штаб за ванредне ситуације да прогласи ванредно стање. Реаговала је и нишка опозициона Демократска странка. Али ресорни већник и даље је при ставу да ситуација није баш тако алармантна, уз ограду да извештај Института још није званично добио.

Након што су подземне воде поплавиле делове Новог Села, Доњег и Горњег Међурова, Белотинца, остали су канали, смрад и страх. Поготово након извештаја Института за јавно здравље Ниш, у коме се упозорава на могућу појаву цревних заразних болести. Вода из бунара не сме да се пије, нити да се једу производи са поплављених њива, наводи се у извештају Института за јавно здравље Ниш, након анализа узорака воде и тла. За општину Палилула то је више него довољно да се прогласи ванредно стање. “Има пуно комараца и крпеља, а постоји и ризик од појаве плавог језика код животиња. Ми чинимо колико можемо, али ово је задатак Штаба за ванредне ситуације”, каже председник општине Бобан Џунић. Џунић додаје да су за мештане свакодневно обезбеђене цистерне са пијаћом водом, а за четворо деце је, каже, обезбеђен привремени смештај у граду док услови не буду бољи.

Из Града за сада нема званичног коментара.

У општини Палилула кажу да су на седници Скупштине у овој општини око проблема у насељу 9. мај једногласни били и власт и опозиција.

А да помоћ поплављеним подручијма не треба да буде политичко питање, сматрају и у нишкој Демократској странци. Мештанин Доњег Међурова Драган Петровић каже да су му три парцеле поплављене, а штета се не зна. “Надамо се да је Управа за пољопривреду саставила неки извештај о стању у поплављеним подручјима, па да видимо, ми власници пољопривредног земљишта, шта можемо да урадимо” , каже Петровић.

Насеље 9. мај у Нишу, односно Ново Село, бори се са подземним водама у последња 3 месеца, а најтежа ситуација била је почетком марта, када је било поплављено око 200 кућа. Слично је било и у Индустријској зони И атару села Међурово, а пољопривреда је прилично страдала и у селу Белотинац, где је под водом око 150 хектара обрадивог земљишта.

Иако резултати анализа узорака земљишта и воде у поплавјеним подручјима око Ниша нису алармантни, ситуацију не треба олако схватити. То је гостујући у емисији ДАНАС рекла специјалиста хигијене из Института за јавно здравље у Нишу, др Снежана Гавриловић. Становништву се препоручује да воду за пиће, припрему хране и хигијену користе искључиво из комуналног водова, а не бунара, као и да не једу воће и поврће са поплављених подручја! Апелује се да се ти производи не продају на пијаци, а да се људи, у случају било каквих цревних тегоба, одмах јаве лекарима. Потребно је и да надлежне службе одмах реагују, пер свега на каналисању вода и исушивању плавног подручја, а након тога предузети и тзв. ДДД (дезинфекција, дезинскеција и дератизација) мере, каже др Гавриловић.